استفاده از بازی‌های رایانه‌ای برای آموزش به دانشجویان پزشکی و انترن‌ها

دکتر ثریا رحمان، پروفسور جانشین دانشکده‌ی پزشکی «کِک» Keck وابسته به دانشگاه کالیفورنیای جنوبی نظر جالبی در مورد ویدئوگیم و آموزش مسائل پزشکی به دانشجویان و انترن‌های پزشکی  با کمک آن دارد. او می‌گوید: «شما با کمک بازی‌های ویدئویی قادر هستید همه چیز را شبیه‌سازی کنید؛ از یک کلینیک تا اجتماع و روابط موجود در این مراکز و حتا مراکز بزرگ و بیمارستان‌های مجهز. به همین دلیل می‌شود بدون صرف هزینه‌های هنگفت، مسائلی مثل علوم پایه‌ی پزشکی و همچنین روابط عمومی مورد نیاز برای این شغل یا تصمیمات مهمی که یک پزشک در موارد لزوم باید بگیرد را به دانشجویان و تازه‌کارها آموزش داد.»

دکتر «جیمز راسر جونیور» James Rosser JR  هم معتقد است دانشجویان جراحی و پزشکان جراحی که از بازی‌های ویدئویی استفاده می‌کنند بیش از سایر جراحان تمرکز لازم را در هنگام جراحی دارند. خصوصا بازی کردن بازی‌های ویدئویی روی جراحانی که جراحی موسوم به «لاپروسکوپی» Laproscopic Surgery انجام می‌دهند بیشترین تاثیر دارد. چرا که باعث می‌شود هماهنگی بین دست و چشمان آن‌ها بیشتر شود؛ چیزی که در این شکل از جراحی مهم‌ترین عامل موفقیت است.

تحقیقاتی که دکتر ثریا رحمان در این حوزه انجام داده یک نتیجه‌ی مهم داشته است؛ هسته‌ی اصلی بازی‌های ویدئویی کمک بزرگی به یادگیری بهتر دانشجویان پزشکی است؛ بازی‌های ویدئویی از طریق تاثیر روی سه مورد مهم این کار را انجام می‌دهند؛ انگیزشی، شناختی و فراشناختی.

این سه مورد که بازی‌های ویدئویی آنها را به راحتی و به درستی به کاربران خود منتقل می‌کنند با کمک ایجاد انگیزه در کاربر و تشویق او برای حل مشکلات از طریق آزمون و خطا بروز می‌کند.

رحمان در انتها می‌گوید که بازی‌های ویدئویی یکی از مهم‌ترین چالش‌های دانشجویان پزشکی و حتا دانشجویان علوم دیگر را هم مرتفع کرده است؛ شبیه‌سازی کردن تجهیزات و ابزاری که در عالم واقع بسیار گران هستند و دسترسی به آنها بسیار مشکل است. این تجهیزات در قالب یک بازی ویدئویی به راحتی در دسترس قرار می‌گیرند و دانشجو و انترن می‌تواند با کمک یک بازی ویدئویی ارزان قیمت روش استفاده از آنها را بدون صرف انرژی و پول هنگفت یاد بگیرد. از طرفی 90 درصد دانشجویان به یادگیری از طریق بازی‌های ویدئویی علاقه نشان داده‌اند که رقم چشمگیری است.

در ادامه به معرفی پنج بازی مهم که در بین دانشجویان پزشکی و انترن‌ها بسیار محبوب هستند خواهیم پرداخت.

 

حمله‌ی میکروبی Microbe Invader 

این بازی محبوب نقش‌آفرینی، کاربر را در نقش یک پزشک بسیار فعال در یک بیمارستانِ شبیه‌سازی شده قرار می‌دهد. این بیمارستان مانند تمام بیمارستان‌ها دارای کارکنانی است که در کنار هم برای از بین بردن بیماری‌ها و کمک به بیماران فعالیت می‌کنند. هدف اصلی کاربر در این بازی از بین بردن و کنترل بیماری‌های مسری در بیمار و همین‌طور در خارج از محیط بیمارستان است.

به این منظور بازی از گیم‌پلی مبتنی بر استفاده از فلش کارت طراحی شده است. در بازی 89 کارت بیماری و ویروس و 43 آنتی بیوتیکی وجود دارد که برای کنترل این بیماری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کاربر در نقش یک پزشک، ابتدا باید از بیمار تست و آزمایش‌های لازم را به عمل بیاورد و بعد از تشخیص بیماری، دارو و موارد مورد نیاز برای درمان آن را توصیه کند. به غیر از این کاربر می‌تواند این بیماری را در صورت مسری بودن در خارج از محیط بیمارستان هم تشخیص داده و با کمک همان فلش کارت‌ها کنترل بکند.

بازیکن بعد از هر تشخیص درست و هر درمان کارآمد، یک نشان مخصوص جایزه می‌گیرد. این بازی با وجود شکل و شمایل ساده‌اش در بین دانشجویان پزشکی طرفداران زیادی دارد.


پراگنوسیس Prognosis 

این بازی یک بازی متکی بر سناریوهای از پیش تعریف شده است. هدف از ساخت آن هم یاد دادن روش‌های تشخیص و پیشبینی بیماری‌ها بر اساس علائمی است که در بیمار بروز می‌کند. در این بازی از 400 پرونده‌ی پزشکی واقعی استفاده شده است. این پرونده‌ها دارای تنوع و گوناگونی بسیار زیادی هستند و از بیماری‌های مخفی تا بیماری‌هایی که به صورت تصادفات و مشکلات فیزیکی بروز می‌کنند را شامل می‌شوند. در این بازی کاربر با کمک روش تفکر و نتیجه‌گیری شبکه‌ای به دنبال یافتن روش تشخیص و راه درمان بیماری است که علائم آن در هر سناریو و پرونده‌ی پزشکی به شکل کامل ذکر شده است.


سیکو Sicko 

نام این بازی که یادآور فیلم مستند جنجالی مایکل مور هم هست یک بازی تحت وب بر اساس پرونده‌های واقعی پزشکی است که شامل سناریوهای پیچیده یا پرونده‌های ساده‌ای مانند آپاندیسیت است. کاربر در این بازی وظیفه دارد چند بیمار را به شکل همزمان تحت مداوای قبل و بعد از عمل جراحی قرار بدهد و تصمیمات خود را در قالب پروتوکل‌ها و بندهایی که در بازی جایگذاری شده‌اند به نتیجه برساند. سازنده‌ی بازی «جیمز لائو»James Lau   پرفسور و استاد جراحی دانشکده‌ی پزشکی استنفورد است.

به گفته‌ی لائو سناریوهای موجود در این بازی متنوع هستند و دانشجویان و انترن‌هایی که این بازی را تجربه می‌کنند با انجام آن، تصمیماتی را که در دنیای واقعی دارای ریسک بالایی است تجربه می‌کنند و با یاد گرفتن آن در دنیای مجازی با کمترین هزینه بهترین تجربیات را می‌اندوزند و پروتوکل‌های مهم را هم یاد می‌گیرند. در پایان هم کاربر بر اساس تصمیمات درست خودش امتیازات و کامنت‌هایی از دکتر سیکو دریافت می‌کند.


دانشکده پزشکی Medical School 

دانشکده‌ی پزشکی یک شبیه‌ساز محیط دانشکده‌ی پزشکی است و برای کسانی مفید است که دوست دارند پزشکی را با کمک یک دانشگاه مجازی بیاموزند. در این بازی کاربر در مورد بدن انسان و بیماری‌های مختلف و روش تشخیص و درمان این بیماری‌ها آموزش می‌بیند. بازی در هر مرحله کاربر را رتبه‌بندی می‌کند که از «دانشجوی پزشکی» آغاز و به «پزشک مجرب» ختم می‌شود. این بازی در بسیاری از دانشکده‌های پزشکی مورد استفاده است.


سروم Syrum 

سروم یک بازی تحت وب و شبکه‌های اجتماعی است که به شکل اختصاصی برای فیسبوک طراحی شده است. این بازی توسط استودیوی Boehringer طراحی شده و به گفته‌ی طراح ارشد بازی آقای جان پاگ هدف از ساخت آن آموزش مسائل علمی و همین‌طور مسائل اقتصادی پیرامون پزشکی و داروسازی است. کاربران در این بازی مدیریت یک شرکت داروسازی را بر عهده می‌گیرند و باید در حین اینکه روش ساختن داروهای مختلف برای مبارزه با بیماری‌های معمولی یا مهلک را یاد می گیرند، شرکت خود را هم توسعه داده و با استخدام استعدادها و نیروهای جدید، نامی برای خودشان دست و پا کنند. در این بازی همان طور که از سبکش هم برمی‌آید کاربران می‌توانند با دوستان خود در این شبکه‌ی اجتماعی تعامل داشته باشند.