«بازی و سلامت» در چشم‌انداز ماهنامه «دریچه»

ماهنامۀ مطالعات بازی با عنوان «دریچه»، نشریۀ تخصصی مرکز تحقیقات بازی‌های دیجیتال (دایرک) بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای است که در هر شماره به موضوعی خاص در حوزۀ مطالعات بینارشته‌ایِ بازی در ایران می‌پردازد. بررسی همه‌جانبۀ ارتباط بازی با وجوه مختلف روانی-اجتماعیِ انسان معاصر از دید مطالعاتِ صورت‌گرفته در علوم انسانی و حتی علوم زیستی و پزشکی، رویکرد اصلی این ماهنامه در پرداختن به موضوعات پرونده‌‌هایش است.

نگاهی به چهار شمارۀ منتشرشده از این نشریۀ تخصصی و موضوعات هر یک، نشان‌گرِ توجه دقیق و علمی تحریریه به موضوعات جدی در حوزۀ مطالعات بازی در جهان و ایران است. این چهار موضوع به‌ترتیب عبارتند از: خشونت، یادگیری، اعتیاد و سلامت. شاید بتوان نیمی از موضوعاتِ تا به حال مطرح‌شده در این نشریه را حامل نگاه آسیب‌شناختی به بازی، ناظر بر کارکردهای تهدیدآمیز آن و نیمی دیگر را حامل نگاه کارکردگرایانه به بازی، ناظر بر وجوه فرصت‌محور آن قلمداد کرد. بر همین اساس، «خشونت و اعتیاد» به عنوان دو آسیب جدیِ حوزۀ بازی‌های دیجیتال در دستۀ اول و در مقابل، «یادگیری و سلامت» به عنوان دو کارکرد روانی-اجتماعیِ مثبتِ بازی و مؤثر بر عملکردهای انسان در دستۀ دوم جای می‌گیرند.

موضوع اختصاصیِ تازه‌ترین شمارۀ این نشریه که در آبان 1395 منتشر شده است، «بازی‌های دیجیتال و سلامت» است. موضوعی حتی تازه‌تر از موضوعی چون «یادگیری» که در شمارۀ دوم به آن پرداخته شده بود. اینکه بازی می‌تواند به‌مثابۀ نوعی روشِ «بازی‌درمانی» در کنار نوع خاصی از بازی‌ها با عنوان «بازی‌های درمانی» کمکی تازه و مؤثر در خدمت اهداف علوم روان‌درمانی قرار گیرد، امکانی نوین در برخورد با بازی را در جهان و ایران می‌گشاید که دریچۀ 4 یکی از آغازگران جدیِ این مسیر در فضای پژوهشیِ ایران است.