ضرورت تولید بازی‌های ایرانی اسلامی

ایران با داشتن نزدیک به ۲۰ میلیون کاربر بازی‌های رایانه ای یکی از پرمخاطب ترین کشورهای دنیا در این زمینه است که نیاز است توجه ویژه ای به تولید محتوای ایرانی اسلامی در قالب هنرهای دیجیتال داشت.


به گزارش روابط عمومی بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای به نقل از مهر، باتوجه به تاکید مقام معظم رهبری به مقوله فرهنگ و ارتقای سطح تولیدات رایانه‌ای برای پر کردن اوقات فراغت نیاز است فرهنگ در این مساله به متن، اقتصاد و سیاست به حاشیه رانده شود.


در کشور ما نیز همچون بسیاری از دیگر کشورها کودکان و نوجوانان گروه اصلی کاربران بازی‌های رایانه‌ای هستند که اهمیت و جایگاه تولید محتوای ایرانی و اسلامی این بازی ها را نشان می دهد. در این زمینه بازی های غربی و غیر ایرانی می تواند سبک زندگی ایرانی و اسلامی را هدف قرار داده و به نسل آینده کشور ضربه بزند.


هنر دیجیتال در این مقوله اهمیت بالایی دارد که این نوع از هنر اصطلاحی عمومی برای گستره‌ای از آثار هنری و شیوه‌هایی است. از فناوری دیجیتال به عنوان بخش ضروری فرآیند خلق و یا ارائه استفاده می‌کند. از دهه ۱۹۷۰ نام‌های مختلفی برای آن به کار رفته، از جمله هنر رایانه و هنر چندرسانه‌ای و نیز هنر دیجیتال خود تحت اصطلاح کلی‌ تر هنر رسانه‌ جدید قرار گرفته است.


بدون شک تاثیر فناوری دیجیتال باعث دگرگونی فعالیت‌هایی مانند نقاشی، رسم، مجسمه‌ سازی و هنرهای صوتی و موسیقی شده است، در حالی که شکل‌های جدید مانند هنر اینترنت، هنر چیدمان دیجیتال و واقعیت مجازی به عنوان شیوه‌های هنری شناخته می‌شوند.


در کنار همه این مسائل نگاه و توجه به ناتوانی بازی های داخلی در رقابت با تولیدات خارجی نشان می دهد که باید به تولیدات داخلی اهمیت داد و از پتانسیل دانشگاه ها برای تولید بازی های رایانه ای استفاده کرد.


تولید محتوای ایرانی و اسلامی در هنرهای دیجیتال ضروری است


رئیس دانشگاه هنرهای اسلامی تبریز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: تولید محتوای ایرانی و اسلامی در هنرهای دیجیتال و بازی های رایانه ای ضروری است.


محمد علی کی نژاد با بیان اینکه باید چالش های موجود در زمینه تولید محتوا بررسی شده و راهکارهای مناسب ارائه شود، ادامه داد: ایجاد بسترهای هنری، فنی و حقوقی با برگزاری همایش ها و نشست های تخصصی ممکن است که بدون شک با استقبال خوب دانشجویان رشته های چند رسانه ای همراه می شود.


وی سپس با بیان اینکه اصطلاح هنرمند دیجیتال برای توصیف هنرمندی به کار می‌رود که از فناوری‌های دیجیتال در تولید هنر بهره می‌ گیرد، اظهار داشت: در یک مفهوم گسترده هنر دیجیتال اصطلاحی است که به هنر معاصر که از روش‌های تولید انبوه یا رسانه دیجیتال بهره می‌برد گفته می‌شود.


کی نژاد با تاکید بر اینکه در همین خصوص و برای تولید محتوای هنرهای دیجیتال جشنواره ای در اواخر اردیبهشت سال آینده در تبریز برگزار می شود، افزود: فراخوان عمومی برای آثار هنری دیجیتال داده شده است و کارگاه های آموزشی و نشست های تخصصی همراه با این همایش برگزار و بر ضرورت تولید محتوای ایرانی اسلامی در قالب هنرهای دیجیتال تاکید می شود.


کی نژاد در همین خصوص اظهار داشت: بازی ربع رشیدی در تبریز و در دانشگاه هنر تولید و رونمایی شده که نمونه ای بازی های خوب ایرانی و اسلامی است و نشانگر اهمیت توجه به تولیدات محتوایی برنامه های رایانه ای و تلفن همراه است.


وی ادامه داد: فراخوان آثار برای جشنواره سال آینده در چهار محور تلفن همراه و هنرهای دیجیتال، هنرهای دیجیتال، صنعت دیجیتال و کارآفرینی و همچنین فناوری هنرهای دیجیتال و آینده پژوهی است.


رئیس دانشگاه هنرهای اسلامی تبریز زمان برگزاری جشنواره را اواخر اردیبهشت ماه اعلام کرد و ادامه داد: کارگاه های آموزشی جشنواره نیز با عناوین تولید برنامه های کاربردی برای تلفن های همراه، پویانمایی، مدل سازی شهری سه بعدی و شب روشن برگزار می شود.


کی نژاد گفت: نشست های تخصصی بازی های رایانه ای با حضور استاد آشتیانی و نشست نور و صدای دیجیتال نیز با حضور استاد غفاری برگزار می شود که زمان های دقیق آن از طریق رسانه ها به اطلاع علاقه مندان خواهد رسید.


توجه به ظرفیت دانشگاه‌ها در زمینه تولید بازی های ایرانی و اسلامی ضروری است


معاون آموزشی دانشگاه هنرهای اسلامی تبریز نیز در گفتگو با خبرنگار مهر از ورود فضای مجازی به زندگی روزمره بشر خبر داد و گفت: اضافه شدن فضای مجازی به زندگی روزمره بشر باعث تغییر بنیادین در مفاهیم مختلف خصوصا دانش بشری شده است.


محمد تقی پیربابایی محیط مجازی را فضای دوم زندگی بشر دانست و افزود: پس برای همین باید توجه ویژه ای به محتوای آثار در فضای مجازی داشت.


وی با تاکید بر ضرورت تولید محتوای اسلامی در فضای مجازی و به خصوص بازی های رایانه ای گفت: توجه به ظرفیت دانشگاه‌ها در زمینه تولید بازی های ایرانی و اسلامی ضروری است.


معاون آموزشی دانشگاه هنرهای اسلامی تبریز به ایجاد دانشکده هنرهای رایانه ای از سال ۱۳۸۶ در این دانشگاه اشاره کرد و افزود: رشته چند رسانه ای در مقطع کارشناسی ارشد حداقل در سه گرایش از مهر ۱۳۹۴ تصویب شده است و ما می توانیم در این رشته ها نیز دانشجو پذیرش کنیم.


پیربابایی فضای چند رسانه ای را فضایی ارز آور و قابل رقابت با سایر محصولات صادراتی عنوان کرد و ادامه داد: سر فصل مقطع دکتری این رشته در آینده نزدیک نیز در این دانشگاه تهیه می شود.


هنرهای دیجیتال صنعت خلاقیت است


سرپرست معاونت سیاست گذاری و اعتباربخشی سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه هنرهای دیجیتال صنعت خلاقیت است، گفت: باید در همین خصوص بازی های رایانه ای ایرانی و اسلامی تولید شود چراکه اگر محتوا تولید نشود نسل جدید به سراغ نمونه های مشابه غیراسلامی می رود.


مسعود همدانلو با بیان اینکه تولید محتوا در قالب اقتصاد دانش بنیان به خوبی امکان پذیر است، ادامه داد: در خصوص تولید بازی های رایانه ای ایرانی و اسلامی باید از توان دانشجویان و فارغ التحصیلان این رشته ها استفاده کنیم.


وی سپس با تاکید بر اینکه اقتصاد، فرهنگ و امنیت رکن های اصلی توسعه هر کشوری محسوب می شوند، افزود: فرهنگ و هنر هسته اصلی خدمات هستند که باید بر این دو موضوع در کشور اسلامی ما نگاه ویژه ای داشته باشیم.


همدانلو ابراز داشت: باید جشنواره صنعت هنرهای دیجیتال و همراه نیز با ارائه تولیدات فاخر در سال آینده برگزار شود.


همدانلو با اشاره به اینکه محتوا و خلاقیت باید باهم متناسب باشند، عنوان کرد: تبریز توانایی تبدیل شدن به قطب تولید بازی های رایانه ای ایرانی و اسلامی و انیمیشن ها فاخر را در کشور دارد.


ایران بزرگترین بازار را در بازی های رایانه ای خاورمیانه دارد


رئیس هئیت مدیره بنیاد بازی های رایانه ای کشور نیز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: ایران بزرگترین بازار را در بازی های رایانه ای خاورمیانه دارد که هر روز این بازار در حال گسترش است.


بهروز مینایی با بیان اینکه مردم ایران ماهانه بین یک هزار و ۴۰۰ تا دو هزار میلیارد ریال صرف خرید بازی های رایانه ای می کنند، افزود: نزدیک به ۹۰ درصد این بازار متعلق به محصولات خارجی است که می توان با ورود به این بازار باعث ارز آوری و نیز غلبه بر ورود فرهنگ های غیراسلامی به کشور شد.


وی با تاکید بر اینکه نهادهای انتظامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تلاش‌ هستند نسخه‌های داخلی از بازی‌های رایانه‌ای پرطرفدار تولید کنند، گفت: بنیادی نیز به نام بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای تاسیس شده تا متولی تولید و تکثیر و تبلیغ بازی‌های تولید داخل شود.


مینایی با تاکید بر اینکه ایران ۲۰ میلیون نفر کاربر بازی های رایانه ای دارد، ادامه داد: روزانه ۴۰ میلیون ساعت در کشور صرف انجام بازی می شود.


با همه این اوصاف نباید فراموش کرد که استقبال از این تولیدات داخلی بسیار اندک است و باید بازی‌ها جذابیت‌های بصری، استاندارد وکیفیت بالای نسخه‌های بین‌المللی که محتوای اسلامی داشته باشند تولید و روانه بازار شده و همچنین با تلاش نیروهای انتظامی بیش از پیش از ورود بازی های قاچاق و غیرمجاز به داخل کشور جلوگیری شود.


گزارش از محمد رضا علی اشرفی